Çocuk Diyeti

Fiyat

Arama sonuçlarına uygun ilan bulunamadı

Çocuklarda Diyet

Dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri kuşkusuz obezitedir.  Bu sorun daha çok çocuklarda görülür.  Çocuklar sağlıksız beslenmeye yatkın hale gelir ve düzenli beslenmeyi reddeder.  Ancak fast-food kültürü de durdurulamaz.  Anne babaların bu konuda özellikle hassas olmaları ve çocuklarına bu konuda rehberlik etmeleri şarttır.  Hareketliliğin arttırılması, beslenmenin sağlanması ve özellikle televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçiren çocukların bu alışkanlıklardan arındırılması gerekmektedir.  Bu sorunların önüne geçilemediğinde çocuklar erken yaşta diyete zorlanırlar.  Çocuk beslenme programlarının yetişkin beslenme programlarına göre çok daha duyarlı olması gerekir.  Uzman kontrolü ile çok daha doğru sağlıklı bir program ve çizelge üretilecektir.  Çocuklar için özel hazırlanmış yemekler ve diyet ekmekler de mevcut.  Unutmayın, metabolizmanızı fazla çalıştırmayan veya metabolizmanıza zarar vermeyen diyet programları için İşimDüştü'de ki diyetisyen uzmanlarımıza danışmalısınız.

Ne yazık ki, çocuklar erken yaşlarda yeme alışkanlığı oluşturma konusunda zayıftır.  Çoğu ebeveyn bu sorunun farkında değildir ve çocuklarına yeterince rehberlik edemez.  Beslenme alışkanlıklarının değiştirilip sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor.  Düzensiz beslenmeden vazgeçilmeli ve öğünler düzenli olarak alınmalıdır.  Öğün atlayan çocuklarda sağlık sorunları çok daha net ortaya çıkıyor.  Ebeveynlerin, çocuklarının ne yediğini ve hatta ne içtiğini belirli bir süre boyunca takip etmesi gerekir.  Özellikle çocuklarınızı fast food yiyeceklerden uzak tutmanız gerekiyor.  Süt ve süt ürünlerinin bol tüketilmesi ve kahvaltının küçük yaşlardan itibaren alışkanlık haline gelmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Çocukların Diyetleri Neden Yaşla Birlikte Değişir?

 Vücudun her yaş ve özellik için özel beslenme ihtiyaçları vardır.  Özellikle büyümekte olan çocukların vücutlarında her gün oluşan milyonlarca hücrenin sağlıklı çalışması için çok fazla proteine ​​ihtiyacı vardır.  Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için sağlıklı beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

 Bebeklik döneminde ilk 12 ay dengeli beslenme ile bebeğin gelişimi için en önemli dönemdir.  Bebekler bu dönemde ihtiyaçlarını anne sütünden karşılayabilirler.  Aynı zamanda anne sütü sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemi de güçlenmektedir. İlk 6 aydan sonra bebeklerin demir ihtiyacını karşılamak için demir takviyeli takviyeler alabilirsiniz.  Sağlıklı beslenme adına çocukların alışkanlıkları her yaşta değiştirilebilir.  Çünkü çocukların her yaşta ihtiyaç duyduğu besinler değişir veya artar.

 

 1-3 yaş arası çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmesi önemlidir.  Çeşitli bir diyet sağlamak için bu yaşta çeşitli yiyecekler sunulabilir.  Çocukların bu yaşta öğrendikleri sağlıklı beslenme alışkanlıkları uzun yıllar devam edebilir.

 

 Okul çağına gelen çocukların toplam enerji ihtiyaçları artar.  İhtiyaç duydukları enerji miktarı karşılanmalıdır.  Demir ve protein miktarını karşılamak için ağırlıkları sebze ve meyve olan beslenmeleri düzenli ve sağlıklı bir büyüme sürecini destekler.  Diyetin çeşitliliğine ve yeterli sıvı alımının sağlanmasına özellikle dikkat edilmelidir.

 

 Çocuklar Hangi Besinlere Dikkat Etmeli?

 Kahve hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça zararlı bir içecektir.  Uyku sorunlarına neden olan ve erken diş çürümelerine ve dişlerin sararmasına neden olan bu içecek aynı zamanda gün boyu tokluk hissi oluşturarak tüketimi ve düzenli beslenmeyi engelliyor.

 Çocuklarınızı uzak tutmanız gereken yiyecekler arasında belki de en zararlısı patates kızartmasıdır.  Çok fazla yağ metabolizmayı olumsuz etkiler ve aynı zamanda cilde büyük ölçüde zarar verir.

 Sucuk, salam gibi sodyum nitrit oranı yüksek besinlerin de kanserojen olduğu unutulmamalı ve mümkünse çocuklarınızı bu besinlerden uzak tutmalısınız.

 Bir diğer zararlı ürün de satılmaya hazır cipslerdir.  Yüksek yağ içeriğine sahip cipslerin kanserojen olduğu kanıtlanmıştır.

 İçecek tabanına bakıldığında kola ve hazır meyve suları bu listenin başında geliyor.  Asit yoğunluğu yüksek olan kola metabolizmayı olumsuz etkilediği gibi ciltte de oldukça fazla hasara neden olur.

 

 Farklı Besinler Tüketmek Neden Önemlidir?

 Tek kullanımlık beslenme, çocukluk döneminde edinilen kötü alışkanlıklardan biridir.

 Kas gelişimi kadar zihinsel gelişimi de olumsuz etkileyen tek yönlü beslenmeyi bırakmak önemlidir.  Burada ebeveynlere ve özellikle annelere büyük görev düşüyor.

 Çocuğun sevdiği yiyeceklerin sık sık pişirilmesi de tek yönlü bir diyet oluşturur.  Bu sayede çocuk hep aynı şeyi yemek ister ve diğer yemeklere olan ilgisi azalır.

 Sağlıklı ve doğru gelişimi sağlamak için çeşitlilik büyük önem taşımaktadır.  Zihinsel gelişimin yanında kas gelişiminde de büyük paya sahip olan yoğurt, süt gibi ek besinler her öğünde mutlaka verilmelidir.

 6-11 Yaş Çocuk Beslenmesi

6 yaşından sonraki dönem, çocuğun eğitime katıldığı ve giderek aileden koparak sosyal çevreyle bütünleştiği dönemdir.  Bu dönemde çocuklar çok daha hızlı gelişir ve büyürler.  Bu dönemde anne babaların çocuklarını her açıdan çok daha yakından takip etmeleri gerekiyor.  Diyet en önemli detaylardan biridir ve 6-11 yaş arası çocukların beslenmesinde hangi besinlerin yoğun olarak tüketilmesi ve hangi besinlerden kaçınılması gerektiği de önemlidir.


 12-15 Yaş Arası Çocuk Beslenmesi

 Bu yaş grubu için sağlam bir beslenme listesi sunmak tam olarak doğru değil ama hangi besinlerin daha yoğun tüketilmesi gerektiğini paylaşmakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz.  Bu dönemde tahıllı ekmeklerden yana ekmek tercih edebilirsiniz.  Bu yaş grubunda her dönemde olduğu gibi çocukların gelişimi için de süt, peynir ve yumurta büyük önem taşımaktadır.  Özellikle kahvaltılık reçellerde bal veya pekmeze mutlaka yer verilmelidir.

 

 Fazla Kilolu Çocuklar Nasıl Kilo Verir?

 Diğer pek çok konuda olduğu gibi çocuklar da beslenmelerini kendileri kontrol edemezler veya kendi istekleri ile kısıtlayamazlar.  Bu aşamada, ebeveynler müdahale eder ve beslenmenin kontrol altına alınması için tetikte olmaları gerekir.

 

 Porsiyonları azaltarak besin kontrolü sağlayabilirsiniz.  Tükettikleri besinleri takip edebilir, porsiyon uyarıları verebilirsiniz.

 Gece atıştırmalarından kaçınmak önemlidir.  Özellikle gece yarısı tüketilen abur cuburlar kilo almada çok daha etkilidir.

 Yemekhane alışkanlığı varsa bu alışkanlığından vazgeçmesine yardımcı olun.  Abur cubur tüketimi ne kadar azaltılırsa kilo verme o kadar kolay olur.

 

 Obezite Çocuklara Zararlı Mı?

 İnsan sağlığını tehdit eden obezite sorunu hem çocukları hem de yetişkinleri etkilemektedir.  Obezite sadece yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda çocuklarda hareket kısıtlılığına da yol açar.  Sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmemiş her çocukta görülebilen bu sorun vücutta fazla yağ depolanmasından kaynaklanır.  Genç yaşta kendini gösteren obezitenin yanı sıra kalp damar hastalıkları, diyabet ve tansiyon bozuklukları da ortaya çıkabiliyor.  Bir diğer önemli konu da dış görünüşleri nedeniyle küçük yaşlardan itibaren obezite sorunu ile karşı karşıya kalan çocukların özgüven eksikliğidir.  Özgüven eksikliği yaşayan çocuklar, sosyal yaşamlarında ve akademik başarılarında çeşitli zorluklarla karşılaşırlar.

 

 Çocuklar Diyet Yaparken Ailelerin Sorumlulukları Nelerdir?

 Çocuklarda obezite problemlerinde en önemli etken anne babaların davranışlarıdır.  Çocuklarda ebeveynlerinde obezite olması sonucu genetik yatkınlık nedeniyle obezite görülebilmektedir.

 Çocukların sağlıklı beslenme programlarına alışması için ebeveynlerin de bu sürece dahil olması gerekir.  Çocuğun anne babasına yönelme olasılığı oldukça yüksektir.  Anne babanın yemekleri ve yaptıkları spor çocuğu cesaretlendirecektir.  Ailenin sağlıklı beslenme alışkanlıkları çocuğu da etkiler.

 

 

Hizmet Vermek İçin Bize Katıl
İŞİMDÜŞTÜ.COM UYGULAMASI

İşimdüştü.com Şimdi Cebinizde!

Aradığın hizmet için dükkan dükkan dolaşmak ya da tanıdıklarından referans